Les puntes de coixí sovint, particularment al nostre país, es consideren una artesania. Però en realitat són molt més que això! Tenen, o estan en condicions de ser:

Un valor econòmic. Ho eren al s. XVIII, a països sencers com Bèlgica – subsistència en postguerra- i a les poblacions de la costa catalana – el gran comerç d’ultramar – Les Índies. El gran negoci era el comerç, les puntaires treballaven a casa, anònimes i mal pagades, però aconseguien unes entrades de subsistència per completar el jornal dels marits pescadors. En l’època del lleure, han crescut per tot el món milers de tallers de puntes com a entreteniment, i com a ocupació laboral (el professorat) que en treu un sou, per desgràcia sovint a l’ombra.

El primer aspecte és caducat. El segon, és a la nostra mà fer-lo créixer i sobretot, aflorar en el mercat de treball.

Un valor artístic. Tecnològicament les puntes són una activitat complexa. Però tenen dues vessants: la repetició de patrons estàndard heretats d’antics dissenys o dissenyats professionalment de nou, repetits fins a la sacietat i amb resultats molt sovint meravellosos; i la creació de dissenys d’autoria, vertaderes creacions artístiques del nivell de qualsevol pintura o escultura, amb personalitat pròpia. Aquestes dues cares de les puntes constitueixen el que a la nostra associació en diem ‘Les nostres dues ànimes’. Existeix una gran massa de puntaires que són felices reproduint patrons clàssics amb una gran destresa i amb resultats excel·lents, i un percentatge menor d’artistes que volen expressar-se amb dissenys propis, amb freqüència molt contemporanis i sempre molt ignorats pels artistes convencionals.

Des de fa 25 anys treballem per enfortir aquestes dues facetes de la nostra activitat. Volem celebrar el 25è aniversari amb totes dues, homenatjant les clàssiques i donant veu a les artistes!

Un valor científic i tecnològic. Encara hi ha un aspecte més desconegut de l’activitat puntaire. I és el disseny de puntes per ordinador. Moltes puntaires s’han actualitzat tecnològicament amb els programes destinats a aquest disseny. I encara, existeixen departaments d’enginyeria informàtica que investiguen amb les seqüències dels fils en la punta, identificant patrons i creant-ne de nous, aplicant-hi fins i tot algoritmes en les noves creacions. Aquesta és la part més nova de l’art de les puntes.