L’Efecte Matilda és una campanya internacional per denunciar la transparència que pateixen les dones en
l’àmbit científic.L’11 de febrer és el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.
Per reivindicar-lo, aquest any l’AMIT –www.amit-es.org– ha engegat la campanya #NoMoreMatildas. El 1993, la historiadora Margaret W. Rossiter va definir l’Efecte Matilda en el qual va introduir el biaix de gènere com una de les causes per a la infravaloració i el desconeixement del treball de les investigadores i científiques. Rossiter va comprovar com en l’àmbit científic les dones eren invisibilitzades per sistema i, sovint, el seu treball era atribuït als seus companys homes.
Nosaltres, que treballem en l’art tèxtil de les puntes, aclaparadorament femení, sabem que aquesta situació no es dona només en l’àmbit científic, és també ben nostra. I així ho volem denunciar. I sobretot volem contribuir a canviar-la. La història de les puntes és plena d’exemples de grans puntaires el nom de les quals ha quedat amagat darrere del nom d’un gran dissenyador. O simplement grans puntes fetes per dones, a casa, professionalment (sovint cobrant poc o amb negre) o no, de les que mai en sabrem el nom perquè ningú no va valorar el seu treball, la tècnica necessària per crear una patró i fer una punta, el seu art.
Els preparatius per la celebració del 25è aniversari ens ha agafat enmig d’aquesta campanya i ens hi hem volgut sumar. Les puntes NO TENEN GÈNERE, són cosa de tothom!